O muzici

Dvoličnost je pozitivna osobina, za one koji imaju želudac za tako nešto. Jer život u udvojenom pogledu je nešto mnogo više od dvodimenzionalne ličnosti koja je neophodna za takvo postojanje.

Kao i u muzici, sklad dveju različitih ritmičkih deonica zahteva iskustva, a prvenstveno sluha za takvu izvedbu. Voditi par sasvim različitih pravaca, ne samo u muzičkoj umetnosti, već i u svakodnevnom životu, iziskuje mnogo više truda negoli sviranje jedne puke miksolidijske lestvice. Ali sa notama ljudskog života nema takvog igranja; kao s onim u apsolutnim, fantasitično izleglim, harmonijama.

Ređati nizove tonova naizgled deluje jednostavno, jer tako nešto i jeste. Jednostavno. Dovoljno je pratiti notne linije i neispisane partiture nesvesnog da bismo dosegli melodiju koja dugo čuči u našem srcu i čeka pravi trenutak da se izlegne. Ali šta ako se dogodi da kakofonija, umesto savršenih Mocartovih nota, prevlada našim orkestrom?

Onda, verujem, mi smo u potrazi za boljim dirigentom od nas samih. No, gde je on, i kuda li se krije od našeg uha? Da li leži pritajen u šumu morskih talasa, ili pak u cvrkutu crvendaća koje ne umemo ni da prepoznamo među rascvetalim granama drveća?

Odvojen od prirode, čovek nema sluha za tragove svoje slobode. On nasumično tumara po planinskim obroncima svoje duše, koji tako valoviti bde nad navlaženim tlom spoznaje, ali čovek za to ne mari. Zapravo, on je u stalnoj potrazi za nečim novim. Nečim do dana današnjeg nečuvenim, nečujnim, kao što njegov bat u praskozorju najavljuje njegov postanak.

Šta li će učiniti sa tom besmislenom muzikom, pitam se. Možda će je uobličiti u simfoniju kojoj taktovi mere svrhu postojanja, a možda će se samo prepustiti ritmu koji ne ume da dešifruje, a kamoli tek da izbroji.

Ah, muzika je svevišnja rabota, naročito za one koji umeju u nju da proniknu. Naročito nakon saznanja da ima onoliko tonaliteta koliko ih jedna duša zaželiti može…. I šta s tim saznanjem?

Ništa drugo, do nastaviti svirati i pevati… jer ko peva zlo ne misli.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s