U šumskom snegu

Proplanak je suv i vreo pod zvezdanim nebom. Na šumskoj stazi nema živog stvora, pa čak ni tragova u prtini, to jest, ničega po čemu bi se jutro moglo raspoznati od večeri koje su ovde  bledunjave poput razvodnjenog mleka. Samo se tek pri kraju okuke nazire mrki patrljak koji treperi tačno ispod rascvetale grane jele koja se, otežala od snega, klanja do utabane zemlje.

Skriven pod gustom krošnjom i debelim slojem inja, povremeno se zamigolji, tek toliko da mu spadnu dijamantske iglice koje se u trenu stope sa belim, rastresitim pokrovom. Krupne pahulje lebde pri svakom naletu planinskog severca koji tera te paperjaste oblike da plešu onako kako on odluči da zasvira.

Tek iznenada, dok zvezde padalice plutaju po sinjem nebu, u jednom zaokretu oblik nestaje iza debelog trupla drveta kao što se repatice gube u modrim visinama bez ijednog traga prethodnog postojanja. A zatim, čim tišina prevlada kometastu pometnju, orepina nanovo proviri iz svog snežnog skrovišta.

Ovoga puta to čini bez malopređašnje bojazni. Promalja se kroz zimzelene čekinje i svojim gustim repom četka pepeljavu lokvu u koju su utisnute sitne bobice i oguljeno iverje. Malo po malo, obrisaji počinju da rastu, pretvaraju se u široki krug, i iza njih ostaje oivičeni breg u obliku polumeseca. U njegovom središtu, kao na kakvom prestolu, razbarušeni rep se mlatara u pratnji vetrovite melodije koja huči kroz planinski proplanak.

A onda, baš kada bivam opčinjen tim ritmičnim poskocima jednog jedva vidljivog vrtirepa ona, kao namrgođena mlada, odluči da stane igri na prošarani rep. U trenu umiri svoj narandžasto-smeđi, dlakavi patrljak kao da mi kaže „Evo ti na!“, i tek da mi dopusti da ga još jedanput osmotrim pre nego što njegov krečom ofarbani kraj nestane u tamnoj senci drveta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s