Kafkin san

Među njegovim dnevnicima, zabeležen je i ovaj san:

Jednog sivog dana, dok je F. bio u šetnji, iznenada je počelo da kiši. Potražio je sklonište u podnožju mosta. Potporni luk se osipao pod težinom svoda , šrafovi su bili potpuno zarđali, a kamene ploče gotovo da su se krunile sa svakim njegovim korakom. Ipak, ništa mu nije pričinjavalo takvu neugodu kao zadah urina koji je dopirao iz mračnog, uvek zabravljenog, kanala. To skrovište ga je istovremeno privlačilo i plašilo, ali kako je strah bio jači od radoznalosti, odlučio je da se uspe na površinu. Pošao je put izlomljenog stepeništa, ali bi povremeno bacao pogled na gvozdenu rešetku, čije su cevi brujale i drmale se pri prolasku vozila preko mosta; automobili, kamioni i tramvaji se nisu videli, ali se činilo da iznad nadvožnjaka vlada velika gužva.

Dok je bio usmeren na savladavanje stepenika, iznenada je osetio par kapi na vratu. Obrisao ih je dlanom, ali one su nastavile da kaplju po njegovoj glavi, po cipelama, čak i iza ramena. Iznerviran, sklonio se u stranu, ali kapi su ga pratile u stopu. Zaokupljen tom smicalicom, F. nije ni primetio da je izašao na čistinu. Ugleda tad čoveka na desnoj strani mosta. Bio je umotan u široki kaput; bradu je skrivao iza podignutog okovratnika; ruke je držao u džepovima, a zatim je izvadio šaku i klimnuo šeširom u znak pozdrava. Tu šaku je sad oslonio na ogradu mosta; ograda je bila posve obična i nije privlačila naročitu pažnju, ali dok je prelazio na suprotnu stranu, nehotice se spotakao i zastao; ono što se nalazilo preko ivice zapanjilo ga je; čovek nije delovao zbunjeno nimalo.

Noseći stub se izdizao iz vode, neke jako duboke bare; u izmaglici se nazirao istovetni direk, do polovine uronjen u reku, možda i moru. Pomno osmotrivši stožere mosta, F. je zaključio da on povezuje dve vodene površine, razdvojene parčetom zemlje. Mostom je, dakle, trebalo stići na potopljenu obalu, suvih cipela i nogavica. Okrenuo se ka čoveku, prethodno složivši upitni izraz, i tako zatražio objašnjenje; ovaj, koji je i dalje nepomično stajao, gotovo da ništa od svega toga nije primetio, nego je nastavio da zuri u prolaz. Tek kad mu se približi, ali ne sasvim blizu, postojala je neka bojazan među njima, on izvadi ruku iz džepa i pokaže na otvor. Sad je i F. pogledao u prolaz i primetio kako se u njemu nešto miče, ali da ne može rasaznati šta. Sva njegova znatiželja beše ustupila mesto blagom užasu. Tad primeti kako čovekova ruka podrhtava; u izboranom licu prepozna svoj lik, što ga dodatno uznemiri. Obojica nose isti par očiju; usne razvučene u identični osmejak; posredi mora biti neka opsena, koju ni jedan ni drugi ne umeju razlučiti. Uto se iznad ivice prolomi talas i zapljusne ih po leđima, ali čovek podigne ruku i voda se povuče. Ubrzo zatim se ponovo pojavi, ovaj put uz manju snagu, tek toliko da se opruži po pločniku, u tankom sloju; činilo se kao da želi da se slije preko stepeništa. F. se pribojava da će uskoro postati mokar do gole kože, te učini korak natrag, ali čovek mu se ispreči na putu i obujmi ga krajevima kaputa. Drži ga u svom naručju sve dok se F. ne pribere, i onda ga, pošto drugog puta nema, odgurne u ozidanu jamu.

Zadnji stepenik koji je preskočio predstavljao je za F. poslednju sponu sa zemljom, pošto se, očigledno, u međuvremenu prolaz sasvim poplavio; buka se više nije mogla čuti, pre svega je nestao vonj mokraće, šrafovi su naokolo plutali, samo je rešetka ostala netaknuta. Uvidevši da će ga bujica odneti, prizove čoveka da mu pomogne, ali čim poziv odzvoni samo u njegovim ušima, uvidi da njega više nema; najzad F. shvati da ga nikada nije ni bilo; vremena preostaje sve manje; šakama se hvata o isturene cigle, do tavanice voda nije još nadošla, i kreće da se njiše napred-nazad; šikljanje se pojačalo i sad preti da ga obori; snažnim zamahom se odbaci do rešetke koju, u silovitom dočeku, obori na tlo. Ali dok zariva dlanove u rečni mulj i dok pokušava da se uspravi iz klizave kaljuge, iznad njegove glave se ukaže plavo nebo, sa velikim belim oblacima.

Jednom probuđen, stade da ga zapisuje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s