O peglanju

Metalna ploča se polako zagreva. Treba joj tečnosti da se sasvim razgreje. Demineralizovane vode, to jest. Samo takva je dozvoljena ako ne želite tragove kamenca po vašoj odeći. Isključivo takva, to jest.

Nabavite jednu takvu u plastičnoj boci iz obližnjeg diskonta i tek tada se latite peglanja, to vam je moj savet.

Nabori će biti lakše otklonjeni pod sterilnom parom električne pegle koja se napaja  strujom iz priručne utičnice dok daska treperi pod teretom užarene ploče. Širite jednu majicu za drugom, gazite je instrumentom sve dok ne dostigne željeni oblik. Tek onda kad svaki nabor bude otklonjen, tad možete preći na sledeći stupanj.

Na redu su široki čaršavi koje treba valjano poslagati, i njihove odgovarajuće jastučnice. Možda se nađe i koja krpa, mada tako nešto je danas isuvišno za poduhvat ove vrste. Ionako će se ponovo izgužvati. Kao i sve ostalo, da budemo iskreni.

Ipak, treba nastojati da sve bude uredno složeno i spakovano, naročito kada su muške košulje u pitanju. Treba sasvim uštrojiti belu tkaninu koja preti da se izmigolji sa svojim polu-elastičnim sastavom. Ali ne prezajte od toplote, štaviše, podignite je za stepen više. Neka tkanina cvrči pod vašim prstima.

Onda kada ste sigurni da je svaka nit savršeno ravna, neuznemirena u svom patosiranom stanju, tek tada ste kadri da pređete na finije rublje. Prigrabite prve čipkaste gaće sa gomile i raščerečite je na omalenoj dasci. Ionako ste je kupili za tu priliku, pa šta onda ima da se bunite i protivite?

Prostrite je uzduž i popreko i počnite lagano da utiskujete svoje želje u nju. Ona vam se neće opirati, to vam garantujem. Poslušaće svaki vaš napor da je satrete u korenu i predaće se bez reči. Naposletku, ona pripada vama, i samo vama.

No, na pravi pravcati protest naićićete onda kada se potrudite da savladate bezbrojne lanene nabore. Oni će zahtevati više truda, više iskričavosti, više žara od onih što ste željni da podarite u ovom trenutku. Ipak, povinućete se toj neutešnoj naredbi koja kao da zveči samo u vašim ušima. Niko drugi osim vas je neće ćuti.

Neka je tako, pomislite dok se predajete ovoj sudbini koja će se ionako ubrzo završiti.

Nastavljate sa peglanjem. Gomila se polako osipa dok se hvatate za sledeću stvar na dnevnom redu. Odahnete kad uvidite da je najlakše ostavljeno za kraj. Samo par krpa, i to je to, završili ste za danas.

Latite se prve koja čeka u nizu. Raširite je na dasci, ispravite prstima i pregazite peglom. Ona se poslušno ispravi sve do samih ivica. Ipak, vi kao da niste zadovoljni, kao da niste srećni što se ona tako olako pružila pred vašim očima. Možda je taj napor, bez mučenja usput, samo jedan običan poduhvat, na kraju krajeva? Možda nije ni vredno zagledanja, naposletku. Čak ni ovo peglanje, u sred najtoplijeg letnjeg dana, kada mozak preti da vam iskoči iz užarene lobanje, nije vredno truda.

Sledećim pokretom samlevate pamučna vlaka, posve razasuta u predaji. Nemate milosti, iako to ne priliči njihovoj olakoj predaji.

Bela zastava je sledeća na redu dok osmeh ne počne da igra na vašim usnama. To je jedina pobeda koju ćete prisvojiti u ovom danu koji pripada svima drugima, sem vama. Ionako vi niste bitni, kao ni odeća koja nataložena čuči na stolici pored. Muževljeva zahvalnost je odavno pobegala, dečiji netašluci su odavno izbledeli, ostala je samo vaša pokornost, zajedno sa gomilom opranog i osušenog veša. Možda je koji ovlaženo komad pobegao, ali ko još za to mari? Samo vi, i niko drugi.

Peglanje je lep čin, barem tako mislite.

Zapravo, tome se morati nadati jer kada, na kraju dana, ostanete nasamo sa uštirkanim neredom, to je jedini blagoslov koji posedujete. Taj, i mnogi drugi, uvek neprimetni za one koji radije sanjaju nego što čine, kao što vi činite za njih.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s