Praskozorje

Sedeli su u tišini i zurili u modro prostranstvo koje se pružalo u nedogled pred njihovim očima. Ćutke su posmatrali odsjaj beličaste svetlosti mesečine koja je uveliko bila pri izdisaju. U razlivenim zracima po ivici horizonta počivalo je rođenje još jednog dana. Pupilo je iz nabranog ružičastog povoja i počelo da grli opeglano nebo, najpre stidljivo, a zatim sve slobodnije. Spokojstvo je remetilo naizmenično šuštanje talasa koji su se obrušavali na široke oble stene pod njihovim nogama. Zajahavši topot jednog prelomljenog vala ona usmeri svoj pogled ka njemu i prošapta:

“Prvi organizmi su potekli iz vode. Možda baš upravo iz ove koju mi posmatramo.”

On se na tu opasku blago nasmeja. Znao je to još odavno. Nabrao je svoje guste obrve i sklopio duge prste pred usnama. Jedva da je disao dok je prebirao po dubinama pohranjenog znanja. Naposletku je uspravio pognuta leđa i promuklo izgovorio:

“Zakoni kvantne fizike nalažu da je povratak u prošlost moguć, kao i stapanje sadašnjosti sa prošlošću. Ali pred pitanjem odlaska u budućnost čak i kvantna fizika ostaje nema.”

Misao je nastavila da lebdi među njima još dugo nakon što poslednja reč beše utihla. Za sve to vreme nisu skidali pogled jedno s drugoga. Sa nadolazećim sunčevim zracima po videlu se razvukla jedna ružičasta linija. Kamena ploča na kojoj su sedeli još od sumraka počela je da se zagreva.

Posmatrao je igranje nestašnog zraka po njenim golim gležnjevima.  Pogledom je pratio njegov treperavi uspon preko njenih potkolenica sve dok nije skliznuo u uvalu među njenim bedrima. Oblizne tad ispucale usne. I pored tolike vode, usta su mu bila potpuno suva.Iznenada, kao prenut iz večitog sna, odluči da preskoči nevidljivu granicu što ih je delila. Ispruži levu šaku u pokušaju da uhvati svetlost koju je maločas ugledao, ali je naglo povuče natrag. Nadlanica mu je bridela od njenog munjevitog pljuska.

“Zašto si morao to da učiniš?” prosiktala je.

Potisnut gnev koji se bio pritajio među njenim glasnim žicama najzad preuze čovekoliko obličje u vidu grube opomene.

“Izvini, nisam mislio ništa loše” opravda se.

Nastupi tišina duža od prethodne.

Okrenuo je glavu ka njoj, ali od nje su bila ostala samo obnažena leđa prekrivena vlažnim uvojcima. Počeo je da prebrojava zrnca peska koja su se kovitlala u morskim talasima. Međutim, to se pokazalo uzaludnim podvigom, slično njegovom zavođenju.

Okružen zaparom primorskih borova osluškivao je pomeranje njihovih tankih iglica. Ušima je upijao sve što ih je okruživalo: i noć i dan, i udisaje i izdisaje. Jedino je izronjeno Sunce stajalo tamo gde je oduvek trebalo da bude. Sve dok i njemu ne dođe trenutak da se ponovi vrati tamo odakle je poteklo. Dugim izdahom izbacio je preostalu teskobu u plućima. Nelagode u utrobi se nije mogao otarasati. Razdaljina između njih beše se pretvorila u jaz koji je bio nemoguće preskočiti. A onda se začuo gromki smeh.

Izbijao je iz njenih grudi poput grabljivih snopova svetlosti koji su ih sad već uveliko okruživali sa svih strana.Nenametljiva toplota svojstvena samo ranom jutru obgrlila ih je u nadi pomirenja. Nežno je sklopila svoje dugačke prste oko njihovih ramena i približila ih više no što je iko ikada mogao da učini. Studen koja ih je okruživala počela je da kopni pod plavetnilom sredozemnog svoda.

Na pučini su počeli da se naziru prvi brodovi koji plove u susret novom danu. Brundanje pogonskih motora kotrljalo se preko sinje ravnice koja se širila i skupljala poput same vasione. Tamo negde, u daljini iza njihovih leđa, ljudi su počeli da se rasanjuju. A neki od njih su već uveliko bili budni, maštajući o naizgled nedostižnim snovima.

Sunce je sada visoko na horizontu. Sija snagom novog dana, rasteruje ljudske strahove i odagnava tajnovitost tmine. Sve se vidi pod njim. Oboje znaju da nema ničeg novog u noći koju su za sobom ostavili. Sada je sve ogoljeno i razotkriveno. I sa tom mišlju spuštaju svoja leđa na užarenu kamenu ploču i lagano tonu u san.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s